Tuincoach Angela Wende

Tuincoach Angela: even voorstellenIMG-20190109-WA0001.jpg

Beste medetuinders,
Vorig jaar ben ik gaan tuinieren bij de Poelbroektuin. Dat heb ik met veel plezier gedaan en ben dit jaar ook weer van de partij. Aangezien ik een opleiding biologisch-dynamische land en tuinbouw heb gedaan en eigen tuinderij heb gehad, heb ik veel ervaring met het telen van groenten en snijbloemen. Ook heb ik vijf jaar als schooltuinjuf in Haarlem en de regio Alkmaar gewerkt. Verder heb ik een tijdje meegelopen met de snoeibrigade van de Pomologische Vereniging Noord-Holland, een groep van overwegend gepensioneerde fruittelers, die hoogstamboom fruitbomen vakkundig snoeit. Momenteel verzorg ik ook de appelbomen en leiperen van Moestuin Leyduin in Vogelenzang. Ik heb dus ook ervaring met de teelt van fruit en het snoeien van de bomen.
Ik wil deze ervaring en kennis graag met jullie delen, want het zou zonde zijn om het niet te doen. Daarom is in samenspraak met het bestuur het idee van de tuincoach in het leven geroepen. Jullie kunnen mij het komende tuinseizoen dus altijd vragen om advies. Dat doe ik graag en hopelijk hebben jullie daar veel aan. Mocht ik niet op de tuin zijn dan mag je, als je een prangende vraag hebt,  mij ook mailen: angela.wende@gmail.com.
Ik zal regelmatig een stukje over een bepaald onderwerp, zoals de bodem, het telen van een groente, de snoei van een appelboom of het belang van een gezond bodemleven op de website zetten. Dit is meer algemene informatie over het houden van een moestuin waar iedereen wat aan kan hebben.
Verder wil ik af en toe een kleine cursus geven. De eerste twee cursussen zijn het maken van een teeltplan in februari en het gezamenlijk snoeien van jullie fruitbomen op de Poelbroektuin in maart. Zie informatie hieronder:
Cursus teeltplan maken
Een teeltplan is een planning die je maakt m.b.t. het telen van je groenten zodat je optimaal gebruik kunt maken van jouw 25 m2 tuin en een goede oogst binnenhaalt. Verder is het maken van een teeltplan belangrijk om ziekten in de grond te voorkomen en daarmee ook teleurstelling bij de tuinder. Door dezelfde groente steeds op een andere plek in je tuin te zetten voorkom je ziekten en verminder je aantasting door insecten.
Waar: Ledeboerstraat 55, Boerhaavewijk, Schalkwijk, Haarlem
Wanneer:  Zaterdag 16 februari 2019 van 19.00 – 21.00 uur
Kosten: Gratis
Aanmelden bij Angela: angela.wende@gmail.com
Neem een lijst van de groenten die je wilt gaan telen mee, s.v.p. alsmede pen en een aantal vellen papier.
Samen fruitbomen en bessenstruiken snoeien
Heb je een fruitboom of bessenstruik in je tuin staan en weet je niet precies hoe je hem moet snoeien? Meld je dan aan. Er is ook plaats voor een klein aantal geïnteresseerden die geen eigen fruitboompje in de tuin hebben staan.
Waar: Poelbroektuin, verzamelen bij het tuinhuisje
Wanneer: Zaterdag 16 maart 2019 van 10.00 – 12.00 uur
Kosten: Gratis
Aanmelden bij Angela: angela.wende@gmail.com
Neem een snoeischaar mee (geen aambeeld snoeischaar a.u.b.).