De geneeskracht van salie
Salie is een lekker kruid dat een zeer volle smaak heeft en goed past in een kruidenmix. Wie goed proeft kan een soort vlees-achtige smaak ontdekken in salie. Wanneer je het eet zal je zelf geestelijk en lichamelijk soepel blijven doordat het maagdarmkrampen bestrijdt, de weerstand verhoogt, depressiviteit vermindert, ontstekingen tegengaat en de spijsvertering bevordert.
Salie is een prima vaste plant en hoort zeker in de kruidentuin. Vroeger was het hebben van salie in de tuin een teken van voorspoed; nu zou het een teken van wijsheid kunnen zijn aangezien salie een hoog aantal geneeskrachtige toepassingen kent en het bovendien lekker en fris smaakt.
- Van salie worden vooral de blaadjes en soms de bloemetjes gebruikt in de fysiotherapie.
- Salie is een zweetremmend middel. Tegen overmatig zweten kun je twee koppen saliethee perdag drinken
- Salie is een maagversterkend kruid. Het bevordert de spijsvertering.
- Salie tegen ontstekingen en infecties. Het werkt ontstekingsremmend en herstellend voor ontstekingen op slijmvliezen in mond, aften, neus, keel en darmen.
- Salie bij menstruatieperikelen. De krampopheffende werking van salie kan behalve voor maag en darmen worden gebruikt bij menstruatieproblemen.
- Omdat salie lekker ruikt en bacteriën dood is het goed voor een frisse adem.
Eettips salie
Salie kun je toevoegen aan het kookwater van aardappelen of groenten. Salie heeft een sterke smaak, gebruik daarom niet al te veel. Het is een goed kruid om te mengen met andere kruiden. Salie in een tomatensaus of over schijfjes tomaat in een salade neutraliseert de zure smaak van tomaat. Salie kun je versnipperen en door het beslag van koekjes doen om ze een extra smaak dimensie te geven. Je kunt ook een dressing maken door salie in zijn of olie te laten trekken; dat geeft een kruidig smaak effect.
Er zijn verschillende soorten salie
. Salvia officinalis: de meest gebruikte en ook de sterkst geurende salie.
. Salvia officinalis Purpurea: deze heeft een tikkeltje minder smaak en wordt meer gebruikt als gorgelmiddel.
Standplaats
Een zonnig, liefst beschut plaatsje in de tuin. De grond moet kalkrijk en goed gedraineerd zijn.
Salie is ook gemakkelijk te kweken in potten op het terras.