Plantuien

Plantuien (geel en rood)

Met de teelt van gele uien kan al in februari worden begonnen mits het niet vriest. Met rode uien wacht je tot de maand april. Voor witte plantuien geldt hetzelfde als voor de gele.

De witte ui is zoet van smaak, de rode is pittig en de gele is mild van smaak.

Winteruien worden in de herfst geteeld, overwinteren als jong plantje om erna verder uit te groeien. Ze zijn reeds te oogsten in mei/juni. Deze zijn beperkt houdbaar.

Als je plantuien hebt uitgeplant kun je ze het best met geperforeerd plastic afdekken. Dit blijft erover liggen tot de uitjes voldoende wortel hebben gevormd, zodat de vogels ze niet uit de grond kunnen trekken. De bedekking zorgt ook voor een lichte temperatuurverhoging.

Rond de ui kun je het best handmatig onkruid verwijderen bij bewolkt weer, waardoor er weinig uienlucht in de atmosfeer terecht komt, wat de uienvlieg aantrekt. Ter bescherming tegen de uienvlieg kun je peterselie, kamille of goudsbloemen planten.                                                                                                      

Uien hebben een hekel aan bemeste grond. Stalmest en compost trekken de uienvlieg aan Plant geen uien op een plaats waar prei heeft gestaan. Maar ook na peulvruchten en wortelen is het beter geen uien te planten.

Oogsttijdstip: plantuien kunnen normaal gesproken vanaf eind juni tot eind juli geoogst worden. Het beste tijdstip is als het loof is omgevallen.  Bij het oogsten snijd je het loof tot op 10 centimeter boven de bol af. Leg de ui daarna niet in de zon te drogen. Kies voor een beschaduwde plaats waar de wind over de uien kan waaien.

Handig weetje: door het snijden van uien komt er zwavelzuur vrij, waardoor je ogen gaan tranen. Leg de uien een kwartier in de diepvries voor het snijden. Bij heel lage temperaturen komt er geen zwavelzuur vrij. Ook kun je het mes waarmee je snijdt voortdurend met koud water afspoelen. Onder de afzuigkamp worden de zwavelzuren ook afgevoerd. Begin met snijden aan de top, de meeste oogirriterende stoffen zitten aan de onderkant van de ui.

Meest gebruikte gele plantui is de Centurion F1. De rode Red Baron is pittig en een goede bewaarui. De geel/bruine Radar heeft een matige houdbaarheid en is een geschikte ui voor de winterteelt.