knoflook

Liefhebbers van knoflook? Het is nu de tijd om knoflookteentjes te planten in de volle grond. Dit kan nog tot half november. Voorjaarsteelt in maart in de volle grond. Oogsttijd: juli-augustus.

Teelttips:.

  1. Koop de knoflook bij een tuincentrum of tuinwinkel, maar niet bij een supermarkt.
  2. 1 keer in de 6 jaar op dezelfde plaats.
  3. Gebruik van een knoflookbolletje de grootste en mooiste teentjes en plant ze met het dikke gedeelte naar onder op een verhoogd plantenbed (tegen wateroverlast) met ruim compost.
  4. Zet de teentjes op rijen met een afstand van 20 centimeter. In de rij is de afstand 10 centimeter en stop ze ongeveer 9 centimeter diep bij een herfstteelt en 5 centimeter bij een voorjaarsteelt.
  5. Dek het plantenbed af met een mulchlaag (gemaaid gras, hooi of fijn stro) het gaar erom dat de grond niet uitdroogt. Gebruik Patentkali in het voorjaar voor een goede bolvorming.
  6. Dek het plantenbed af met een mulchlaag (gemaaid gras, hooi of fijn stro) het gaar erom dat de grond niet uitdroogt. Gebruik Patentkali in het voorjaar voor een goede bolvorming. Geef bij langdurige droogte dagelijks water.
  7. Verwijder tijdens de groei de bloemstengel.
  8. Knoflook weert slakken en insecten en combineert goed met aardbeien, bietjes, komkommer, meloen, pepers, sla , tomaat en worteltjes.
  9. Het oogsten gebeurt wanneer het loof een verkleuring begint te vertonen. Wacht dus niet tot het loog helemaal is afgestorven.
  10. Laat de geoogste bol niet in de zon liggen, maar hang de bundels op een droge plaats te drogen, maar zeker niet in de groentelade van de koelkast.
  11. Voor gebruik van knoflook wordt deze gehakt, gesneden of geperst. Er wordt dan de gezondheidsbevorderende stof allicine aangemaakt. De allicine gaat verloren als de knoflook direct erna wordt verhit. Wacht daar tenminste 10 minuten mee.
  12. Smaak en gezondheidseigenschappen blijven intact, op voorwaarde dat de knoflook op enige wijze is gekneusd om de allicine vrij te laten komen.

Algemene informatie

  1. Knoflook verbetert de bloedcirculatie, verlaagt de bloeddruk, werkt positief in op je choresterol en het doodt bacteriën die infecties veroorzaken. Niet alleen in de moestuin worden insecten door de geur afgeschrikt, het verjaagt ook muggen die het op je lichaam hebben gemunt.’
  2. De onaangename geur die we uitademen ontstaat door knoflook die door maagzuren wordt afgebroken, waarbij zwavelverbindingen ontstaan die via de bloedbaan in de longen terechtkomen. Deze geur kan onderdrukt worden door het eten van peterselie, munt, spinazie en appel, het kauwen op koffieboontjes, anijs- en venkelzaadjes en het drinken van citroensap en van melk, vóórdat je knoflook gebruikt (niet erna).
  3. Een middel dat de knoflookadem aanpakt heet After Garlic en is verkrijgbaar bij drogist.